Wat zijn jouw wensen?

Wat zijn jouw wensen? 3

26 oktober 2020

26 oktober 2020

Ik zie vaak stellen in mijn praktijk die op een nogal verwijtende toon met elkaar communiceren. En wat krijg je dan? Juist, ruzie, afstand, teleurstelling, het gevoel het nooit goed te doen, onmacht, onbegrip, gebrek  aan verbinding. Vertel jij vaak aan je partner wat hij/zij niet goed doet? Krijg jij vaak te horen van jouw partner dat jij het niet goed doet? Dat zal de sfeer in huis waarschijnlijk geen goed doen.

Hoe komt het dat jullie elkaar verwijten maken? Vaak ga je verwijten maken vanuit een behoefte die jij hebt en die niet wordt vervuld. Voor veel mensen is het best lastig om te praten vanuit hun eigen gevoel, wensen en behoeften. Het is vaak makkelijker om te benoemen wat je niet leuk vindt aan de ander, waar je je aan ergert, wat je partner niet goed doet, dan om te vertellen hoe jij je voelt, wat jouw behoeftes en jouw wensen zijn. Wanneer het jullie lukt om meer vanuit jullie behoeftes met elkaar te praten en elkaar minder verwijten maakt, zul je merken dat jullie communicatie er met sprongen op vooruit zal gaan. 

Een goede manier om hiermee aan de slag te gaan is het maken van een wensenlijst. Welke behoeftes heb jij? Deel jij dat met jouw partner? Weet jouw partner waar hij je een plezier mee kan doen? 
Maak een wensenlijst met dingen waarvan je graag wilt dat je partner ze voor jou gaat doen. Een aantal wensen zal je partner wellicht al wel weten, maar misschien heb je wel wensen die hij/zij inmiddels weer is vergeten of zijn er dingen die je nog nooit hebt verteld. Schrijf je wensen op een vel papier en hang deze op de koelkast, of in de koelkast als je niet wilt dat het bezoek de wensenlijst ziet:) Of in de slaapkamer, in elk geval op een plek waar de lijst zichtbaar is voor jullie. 
Vraag je partner ook een wensenlijst te maken. Door jullie wensen met elkaar te delen geef je je partner de kans om hierin iets voor jou te betekenen. En over het algemeen vinden partners het fijn om iets voor de ander te doen.

Het is belangrijk dat je je wensen zo concreet mogelijk opschrijft. De wens: ik wil dat je beter naar me luistert, is niet heel concreet. De wens: ik zou het fijn vinden dat we twee keer per week een uur met elkaar kletsen zonder afleiding van tv/telefoon/kinderen is concreter en daardoor makkelijker uit te voeren door jouw partner.  

Nadat jullie allebei een wensenlijst hebben gemaakt, deze hebben besproken en opgehangen, is het goed om af te spreken deze lijst wekelijks te bespreken. Prik een momentje in de week waarop jullie de lijsten doornemen. Heeft jouw partner dingen gedaan van jouw wensenlijst? Spreek je waardering daar dan voor uit. Wellicht kan er een wens worden weggestreept, misschien kan er een wens worden toegevoegd. Je zult merken dat als jullie dit een tijdje doen, het makkelijker wordt om je wensen uit te spreken. En jullie zullen merken dat het fijn is om de wensen van je partner te weten (het kunnen hele kleine wensen zijn, het hoeft helemaal niet groot te zijn) zodat je hier wat mee kunt doen. 

Ik wens je veel succes en plezier! 

Wat zijn jouw wensen? 4

Complimenten geven

Wat zijn jouw wensen? 5

Belangrijke aspecten in een relatie

Wat zijn jouw wensen? 6

Plezier maken

Wat zijn jouw wensen? 7

Verder bouwen aan een stevig team


Scroll naar boven

Corona Virus

Mijn praktijk is gewoon open de komende tijd.

Alle geplande afspraken gaan door en ook nieuwe stellen zijn van harte welkom. Ik houd me vanzelfsprekend aan de gezondheids- en hygiëne richtlijnen die zijn opgesteld. Dat verwacht ik ook van jullie. Mochten jullie de afspraak uit willen stellen, is dat uiteraard mogelijk, laat het me dan op tijd weten.

We schudden elkaar niet de hand en houden gepaste afstand.